7090 Tamási, Rákóczi u. 114. - Tamási méhészbolt

Telefon hétköznap 9:00-17:00-ig: Tel: +36 (30) 901-92-28, +36 (30) 620-26-75

ELKÖLTÖZTÜNK! 700 m-re a régi címünktől!

A budapesti üzletünk megszünt! Továbbiakban csomagküldéssel,
megfizethető szállítási díjjal várjuk vásárlóinkat!

Házhoz szállítás: Magyarországon a Sprinter végzi!

Külföldre a GLS futárcéggel szállíttatunk!

TAM-Méz Kft.

Facélia mag

A mézontófű (facélia, méhvirág, hernyóvirág) Európa viszonylag új kultúrnövénye. Leginkább, mint méhlegelő jelentős, de takarmányként, dísznövényként, zöldtrágyaként való felhasználása is elterjedt.

Facélia mag
Facélia mag Facélia mag

A facélia kiváló mézelő értékét rendkívül gyors fejlődésének és hosszú ideig tartó (4-8 héten át) folyamatos virágzásának köszönheti. Virágai rendkívül vonzóak a mézelő méh számára. A nektár cukortartalma magas (28 %), és virágonként mintegy 1,8 mg képződik. 1 hektár facéliára 4-6 méhcsalád telepíthető és a hektáronkénti mézhozam az akár 800 kg –os mennyiséget is meghaladhatja. Méze halványbarna, kissé opalizál. A fiatal korban kaszált növény igen kiváló takarmány.

A vetésidő, a használat meghatározója. Magtermesztési céllal a facélia március végén-április elején vetendő. Méhlegelőnek szintén áprilisban kezdhető a vetése, ami 1-2 hetes szakaszolással akár június közepéig is eltarthat. A túl korai vetések az állomány „megfázását” ritkulsáát, sőt kipusztulását is eredményezhetik. Zöldtrágyának az év bármely szakában vethető, az ugaroltatni kívánt táblába akár önmaga után is. Mulcsnak még az augusztusi vetések is sikeresek lehetnek.

További információk...

1 550 Ft/kg

Jelenleg nem kapható!

Facélia mag további információk

Ezermagtömege kicsi, 1,4-1,8 g. A vetendő magszám 8-10 millió db/ha. Ennek megfelelően a hektáronkénti magmennyiség 90%-os használati érték mellett 10-15 kg lehet attól függően, hogy vetőmag, vagy zöld növényi produktum előállítása a cél. Magtermesztési céllal kisebb vetőmagmennyiséggel - 8-10 kg/ha (5-6 millió csíra/ha) és 12-24 cm-es sortávolságra vessük, ha zöldként kívánjuk hasznosítani a termést 12 cm-es sortávolságra történjen a vetése. Gyomosodásra hajlamos területeken a sortávolság akár 45-50 cm is lehet. Ebben az esetben lehetőség van a sorok között kelt gyomok mechanikai irtására is.

A vetésmélység a talaj fizikai összetételétől függően 2-4 cm legyen. Laza, homokos talajokon ajánlott a mélyebb vetés. Az a nagyon lényeges, hogy a magok azonos mélységre kerüljenek, így a kelés is egyenletes lesz. Bármilyen gabonavetésre alkalmas vetőgéppel vethető, de előtte a gépet be kell állítani a kívánt magmennyiségre.

Négyszeres hasznosítású növény!

  1. A virágai gazdag nektártermeléssel tűnnek ki, a róluk gyűjtött méz kellemes zamatú, halványbarna színű. Szakaszosan vetve sokáig, 4–6 hétig virágzik és ad méhlegelőt.
  2. Az érett magját – termelési szerződés birtokában – biztonságosan és kedvező áron lehet értékesíteni. A betakarítása nagyobb területen kombájnnal történhet.
  3. Nagy mennyiségű szerves anyagot termel, ezért zöldtrágyának is gazdaságos a vetése.
  4. A házikertben termelt facélia virágai megszárítva igen tetszetősek és a lakás téli díszítésére kiválóan alkalmasak.