7090 Tamási, Rákóczi u. 114. - Tamási méhészbolt

Telefon hétköznap 9:00-17:00-ig: Tel: +36 (30) 901-92-28, +36 (30) 620-26-75

ELKÖLTÖZTÜNK! 700 m-re a régi címünktől!

A budapesti üzletünk megszünt! Továbbiakban csomagküldéssel,
megfizethető szállítási díjjal várjuk vásárlóinkat!

Házhoz szállítás: Magyarországon a Sprinter végzi!

Külföldre a GLS futárcéggel szállíttatunk!

TAM-Méz Kft.

Api Life Var

Az „Api Life Var” ® készítmény természetes hatóanyagokat tartalmazó párologtató lapok formájában a méhfajok Varroa Jacobsoni fertőzöttségének kezelésére szolgál ill. megelőző gyógymódként is alkalmazható.

Api Life Var

Az alkalmazás módja és időtartama:

Áttelelő atka estén márciustól május közepéig, majd ezt követően a nyár folyamán, ősz elején ajánlatos a használata. Kaptáronként 2 lapka ( egyenként 4 részre darabolva)  alkalmazása ajánlott, az első 4 részbe tört lapkát behelyezzük, majd mintegy 7-10 nap időintervallum különbséggel a második négy részbe tört lapkát alkalmazzuk) a léputcák fölé helyezve, a mellékelt ábrán látható módon. Takarás alkalmazása ajánlott. A lapok esetleges maradványait a kezelés végén távolítsuk el!

További információk...

2 000 Ft/db

Mennyiség: db

Api Life Var további információk

Összetétele 100 g termék tartalma:

Aktív összetevők:

 • Timol, kristályos   74,08 g
 • Eukaliptusz kivonat  16,00 g
 • Kámfor, kristályos    3,70 g
 • Mentol, kristályos    3,70 g
 • Vivőanyag     ad 100%
 • Várakozási idő: nincs
 • Ellenjavaslat: nem ismert

Figyelmeztetés:

 • Méztermelési időszakon kívül alkalmazzuk a szert!
 • Kerüljük el a fosztogatás veszélyét, nagy létszámú családok létrehozásával!
 • Ne használjuk a szert folyamatban lévő rablás idején!
 • Kerüljük a királynő cseréjét egy esetleges kezelést megelőzően!
 • Magas, 30 C° –os hőmérséklet esetén szoktassuk a méheket a szer illatanyagához, a kezelést megelőzően 1 nappal helyezzünk egy darabot a kaptárba!
 • Kerüljük a sérült, kibontott csomag forgalmazását !
 • Belégzés, szájjal, bőrrel , szemmel való érintkezés kerülendő, a termék alkalmazása során használjunk védőkesztyűt!
 • Tárolása naptól védett, hűvös, száraz helyen ajánlott!
 • Üres, lejárt csomagot, esetleg maradékot ne dobjunk ki a természetbe!
 • Gyerekektől elzárt helyen tárolandó!

Kiszerelés: 2 lapkát tartalmazó zacskó

A lejárati idő sértetlen csomagolásban, megfelelő módon  tárolt árura vonatkozik.
Nem kizárólagossággal árusítják gyógyszertárak, s nem vényköteles termék.

Jótanács:

Engedje meg, hogy a termék használati utasításán kívül ismertessük Önnek a gyártótól kapott legfrissebb információkat az Api Life Var-ról és annak használatáról. Mint bizonyára Ön is tudja az illóolajos készítmények (ilyen az Api Life Var is) esetén rendkívül meghatározó a külső hőmérséklet. A gyártó 12  C alatti tartós külső hőmérséklet esetén nem javasolja az alkalmazást. A legutóbbi olasz méhészeknél végzett ”kísérletek” szerint a legnagyobb hatékonyságot (95 %) 18 és 20, valamint 25 és 30  C-os külső hőmérséklet mellett érték el. Így a szer leginkább a nyári atka elleni védekezésben bizonyul a leghatékonyabbnak, azonban a gyártó a márciustól májusig terjedő időszakban is ajánlja, amennyiben a hőmérséklet lehetővé teszi az alkalmazást.

1 zacskóban 2 lapka található, melyet a mellékelt ábra szerint ajánlatos felhasználni. A gyártó hangsúlyozza, hogy amennyiben a 2 lapka felhasználása kevésnek bizonyul, erősen atkás időszakban, ajánlatos a kezelést ismételni,  még egy lapkával, ha a méhész ezt szükségesnek érzi.

Timol hatóanyagú szerről van szó. A Magyarországon forgalomban lévő hasonló elven alapuló illóolajos készítményektől abban különbözik, hogy nem kell hónapokon keresztül a kaptárban tartani, s a használatot követően újra nem hasznosítható. Nem is hagyják a méhek tovább bent a lapkát, mint az ábrán leírt időszak, mivel propolisszal leragasztják,  vagy kihordással igyekeznek tőle megszabadulni, de mire erre sor kerül a szer kifejti hatását, hiszen hatásmechanizmusa a leírt időintervallumoknak felel meg. Ez többször felmerül kérdésként a méhészek részéről.

Rakodókaptár esetén a fészek hátsó részébe helyezze a lapkát, majd csak félig takarja le a fészket fólia-takarással a jobb szellőzési lehetőség biztosítása érdekében. Nagy melegben a fészek 1/3-nak takarása is elegendőnek bizonyul. Az illóolajok ezen keveréke (eukaliptusz, timol, kámfor, mentol) , a méhek számára meglehetősen erősnek mondható szaghatással rendelkezik, ezért célszerű a méheket az illatanyaghoz hozzászoktatni, különös tekintettel magasabb külső hőmérséklet esetén.